יום רביעי, 6 בינואר 2010

ADD/ADHD

בס"ד

היפראקטיביות

והפרעות קשב וריכוז

ראיתם פעם ילד שפועל כמו בסרט מהיר?? פועל באימפולסיביות, כל הזמן בפעולה עד שקשה לעקוב אחריו, ואולי אפילו מעייף?? זהו תיאור קצר של ילד היפראקטיבי.

הפרעת קשב עם או בלי היפראקטיביות (ADD/ADHD) היא ההפרעה ההתנהגותית השכיחה ביותר בילדים.הפרעות קשב מתבטאות בחוסר ריכוז, חוסר התמדה וקשב, קושי בארגון משימות, קושי לעקוב אחר הוראות, והפרעות למידה כקושי בקריאה, בעיות בהבנת הנקרא, קושי בריכוז, ליקוי בזיכרון ובעיות בקורדינציה גסה ועדינה.וכו' הפרעה זו מתגלה לפני גיל שבע ונמשכת לאורך גיל ההתבגרות. אנשי המקצוע מבססים בדרך כלל את אבחנתם על בדיקת הופעתם של 6 תסמינים לפחות מתוך רשימה מקובלת ובהם כלולות תסמונות של הפרעת קשב, היפראקטיביות ואימפולסיביות. כמו כן על התסמינים להתמיד במשך 6 חודשים לפחות בחומרה שאינה תואמת את רמת ההתפתחות של הילד. תסמינים לדוגמא:

בקשב לקוי - חסר תשומת לב לפרטים,נראה שאינו מקשיב כשמדברים אליו ישירות,מתחמק ממילוי משימות בהן נדרש מאמץ מנטלי רצוף (כגון הכנת שיעורי בית),מתקשה לעתים קרובות באירגון פעולותיו,מרבה לשכוח.

בהיפראקטיביות ואימפולסיביות-מרבה להתנועע או להתפתל במושבו,עוזב את מקום מושבו בכתה או במקומות אחרים בהם נדרש להישאר במקומו,מרבה להתרוצץ או לטפס במצבים בלתי הולמים,מדבר במידה מופרזת,עונה לפני תום השאלה,מתקשה לחכות לתורו.
אחת הדעות המקובלות לגורם לההיפראקטיביות היא פגם המכונה "נזק מוחי מזערי" . למרות שלאחר עשרות שנים בדקו ומצאו כי רק פחות מ – 10% מבין הילדים הסובלים מהיפראקטיביות אכן בעלי בעיה נוירולוגית ברורה.
התאוריות לגורמים לתופעה הינן מגוונות:
א. הפרעות ביוכימיות –הפרעות באיזון הכימי במוח הגורמות לאי שקט מוטורי.
ב. איחור בבשלות הנויירולוגית- השערה זו התבססה על כך שהילד ההיפראקטיבי המבוגר מתפקד כפי שהיה צריך לתפקד ילד שאינו היפראקטיבי. במחקרים מצאו אומנם פערים התפתחותיים בהשוואה לילדים רגילים אך נראה כי זה גורם המתלווה לגורמים נוספים.
ג. גורמים גנטיים.
ד. גידול ילדים- עפ"י השערה זו התנהגות היפראקטיבית קשורה לדרישות המופנות כלפי הילד ובתנאי הלחץ בו הוא שרוי. כתוצאה ממצב זה הוא מגיב בהתנהגות היפראקטיבית. השפעה זו היא דו צדדית, מצד אחד הסביבה מפעילה לחץ על הילד ומצד שני התנהגותו של הילד משפיעה על הסביבה. כאן נוצרים מעגלי תגובה בין הילד להוריו, אשר נקלעים למבוי סתום. תיאוריה זו קשה לבדיקה משום שאין לדעת בוודאות מהו הגורם הנעוץ בהיפראקטיביות, גישת ההורים לילד או תכונותיו המולדות.
ה. הרעלת מתכות רעילות-כגון: עופרת וכספית הנספגות בדם, במערכת העיכול או בכלי הנשימה וגורמות קשיים למערכת העצבים ולתופעות היפראקטיביות אצל ילדים. המתכות הרעילות עלולות לגרום לאוטיזם ובעיות נוירולוגיות רבות. כספית הינה מתכת רעילה המרוכזת בשרירי דגים שגדלים באגמים ובנהרות רבים, עקב השפכים של מפעלי תעשיה סמוכים. הכספית מצויה בדג הטונה ובמוצריו, באצות ים, בחומרי ריסוס נגד פטריות וכמו כן בסתימות השיניים. עופרת היא יסוד מתכתי רעיל המצוי באופן טבעי במים, בחומרים משמידי חרקים, צבעים מיושנים, כלי בישול או אחסון בכלי אמייל העשויים מעופרת, שאיפת אדי צבע או חומרים אחרים כמו פליטה של כלי רכב. סיבות נוספות להרעלה ממתכות הן: עישון של האם בתקופת ההריון, עודף תוספי מזון כמו ברזל, חשיפה לצבעי מאכל וצבעים המכילים עופרת.
ו. אלרגיות למזון -תוספות כימיות כחומרי טעם וריח,צבעי מאכל או חוסר בויטמינים עלולים לגרום שינויים במצב הרוח ובהתנהגות הכללית אשר חלקן יכולים להתבטא בהיפראקטיביות . המנעות מתזונה לקויה זו הביאה להצלחה של 30% ויותר בקרב ילדים היפראקטיבים. אך הקושי בישומה מונע מהורים רבים להתמיד בה.
ז. חוסר איזון ברמת הסוכר- דבר הגורם לשינויים רגשיים ועצביים אצל ילדים ומבוגרים כאחד.
ח. דלקת אוזן תיכונה -ילדים הלוקים בהפרעות שמיעה ברמה מסוימת, דלקת אוזן תיכונה או נוזלים באוזניים, לוקים בהתפתחותם הלשונית ובקושי בלמידה. מכאן אפשר להבין שיכול להיות קשר בין בעיה שמיעתית לאבחון מוטעה כמו היפראקטיביות. לכן חשוב לנטרל סיבה זו כאשר יש אבחנה של ילד היפראקטיבי.
ט. מחסור בברזל -מחסור בברזל מתקשר לחוסר הקשבה או ירידה ביכולת ההקשבה, חוסר התמדה וחוסר תשומת לב .

כמו כן מצאו קשר בין חבלות ראש בגיל צעיר, נטילת תרופות מסוימות (כמו פנוברביטל או תרופות אנטי פירכוסיות אחרות) ומחלות זיהומיות בילדים.
הטיפול הקונוונציונלי בתופעה הוא הריטאלין. תרופת הריטאלין הוכנסה לישראל לפני עשרות שנים, אך מדי פעם מתעורר ויכוח סוער סביבה -האם היא סם או תרופה?
הריטאלין היא תרופה מעוררת, ממריצה שהשפעתה על ילדים היפראקטיביים הפוכה, היא מפחיתה את העירור ומרגיעה לעומת ילדים רגילים ומבוגרים. זו היא תרופה ממכרת המגבירה את לחץ הדם, מגבירה את קצב הלב, מגבירה פעילות חשמלית של מערכת העצבים ואכן אם נבדוק מהם תופעות הלוואי המשויכות לריטאלין נמצא רשימה לא קטנה כפגיעה בערנות , תלות פסיכוטית, הפרעות בגדילה, עצבנות, הפרעות שינה וירידה בתאבון.תופעות לוואי ארוכות טווח טרם נחקרו
מורים, הורים, פסיכולוגים ומחנכים אכן ממליצים בפה מלא על נטילת ריטאלין,לעיתים פשוט מתוך הקושי להתמודד עם הילד השונה, החריג, הילד שמפריע לעצמו במהלך השיעור. הלחצים הרבים המופעלים על ההורים מצד הממסד החינוכי והן מצד הממסד הרפואי שברוב המקרים משתפים פעולה, מביא את ההורה למצב של חוסר אונים וכניעה לטיפול.
חשוב לציין שלא בכל המקרים נערכות בדיקות מקיפות ומתאימות בטרם יינתן הטיפול . גם רופאים כלליים שאינם פסיכיאטרים רשאים לתת מרשם לריטאלין לילד שעל פי דעתם היינו ילד היפראקטיבי. הורים ומורים לא תמיד מודעים לתופעות הלוואי המתלוות לתרופת הריטאלין.
הטיפול האלטרנטיבי  הינו מגוון.

רצוי לטפל בתזונת הילד ובין היתר להוריד לו מהתפריט אוכל מטוגן ,צבעי מאכל וחומרים משמרים, קמח לבן,סוכר לבן, חלב פרה ומוצריו וכו'. למרות שזה קשה זה כדאי והתוצאות הן חיוביות.

טיפול נוסף שחודר אף למודעות ציבור הרופאים הינו צמח הנוני.

 צמח זה שימש ברפואה העממית העתיקה לחיזוק המערכת החיסונית,עיכוב תהליכי הזדקנות,טיהור הגוף מרעלים,מניעה וריפוי מחלות רבות כסכרת, בעיות לב, אולקוס, לחץ דם גבוה, בעיות פרקים ובעיות עיכול. אל ארצות המערב החל הנוני לחדור רק בשנים האחרונות בעקבות מחקרים מדעיים ורפואיים, שבדקו את יכולותיו של הנוני במגוון רחב של תסמינים ובעיות רפואיות ובכללן גם סוגים רבים של מחלת הסרטן.  סוד כוחו המדהים של הנוני, כפי שעלה ממחקרים אלה,  מצוי במרכיביו.

הנוני מכיל  מעל 150 סוגים של יסודות, ויטמינים, מינרלים, אנזימים והורמונים חיוניים.

הוא מיועד לכולם לחיזוק ושיפור תפקודי הגוף וסיוע במניעה וריפוי מחלות וגילו גם את כוחו בטיפול בהרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות, עד כדי כך שישנם רופאים קונוונציונלים שממליצים עליו כטיפול בבעיות אלו וכתחליף לריטאלין – כמובן ללא תופעות הלוואי שנלוות לריטאלין.

מענה נוסף לבעיה ניתן בטיפול בפרחי באך ורפואה סינית בשילוב עם אומגה 3 המשקמת את המוח.

 



AddThis

Bookmark and Share